P E R S B E R I C H T

Gezond Oost-Gelderland dringt aan op Regio Visie Gezondheidszorg 

Kom in actie en geef uw mening

Het burgerinitiatief Gezond Oost-Gelderland betreurt de mening van de Raad van Toezicht van Santiz dat er zo spoedig mogelijk een onderzoek moet worden gestart naar de gevolgen van het ontvlechten van de fusie tussen Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk en het Slingelandziekenhuis in Doetinchem.

In de tijd dat beide ziekenhuizen keihard werken om de Cocid-19 pandemie de baas te blijven wordt er tijd genomen om een keiharde belangenstrijd uit te vechten. Dat ontvlechten is de mening van de ondernemingsraad van Santiz, zoals de samenwerkende ziekenhuizen sinds de fusie heten. Het is de mening van de Stichting Behoud SKB.

Demografische en financiële ontwikkelingen zullen voor een goede regionale voorziening bepalend zijn, evenals medisch-specialistische richtlijnen en het kunnen vervullen van vacatures van het beperkt beschikbaar (specialistisch) medisch personeel.

Dat er grote meningsverschillen zijn is duidelijk. Dat er, door op twee locaties te opereren, een ongelukkige situatie is ontstaan mag helder zijn. Dat er gewerkt wordt aan deelbelangen, dat men vooral ergens tegen moet zijn en dat er geen middel wordt geschuwd om een goede fusie te dwarsbomen, is klaar.

Met lege handen achterblijven

Maar wat gaat deze belangenstrijd voor de inwoners van Oost-Gelderland opleveren? Dat er straks twee minimale voorzieningen achterblijven omdat er onvoldoende capaciteit overblijft om medisch gezien optimale kwaliteit te leveren? Blijven wij met lege handen achter?

Een gebied met bijna 300.000 inwoners dat weer eens laat zien dat men er niet in slaagt om de eensgezindheid op te brengen om te vechten voor goede eigen voorziening in de streek. Een regio dat erin slaagt de spil uit de gezondheidsvoorzieningen te halen. De Achterhoek heeft geen vijand nodig, het maakt zichzelf wel kapot! En dat in een tijd waarin het duidelijker is dan ooit tevoren dat een goede gezondheidszorg essentieel is.

Belangrijker echter is de vraag of men ook ergens vóór kan en wil zijn! Bijvoorbeeld voor een duurzame inrichting van de gezondheidszorg, breed gedragen op basis van een gezamenlijk belang. Het heeft er op dit moment alle schijn van dat het korte termijn eigenbelang het gaat winnen van het duurzame gezamenlijke belang.

Het is nog niet te laat

Wij doen een beroep op ieders verantwoordelijkheid en roepen: “Stop met deze heilloze ingeslagen weg en lever een bijdrage aan de Regiovisie Gezondheidszorg alvorens onomkeerbare stappen te zetten.

Wij verwachten dat alle tegenstanders zich bezinnen en doen een beroep op alle betrokkenen in Oost-Gelderland; blijf niet afwachten en blijf niet aan de kant staan, laat uw mening horen.
De samenleving kan invloed uitoefenen op besluiten die de toekomst kan gaan bepalen. Wij vragen alle zorgprofessionals, alle zorginstellingen en alle inwoners om zich te laten horen. Doe mee en geef uw mening en lever daarmee een bijdrage aan een duurzame gezondheidszorg in Oost-Gelderland”. Reageer via e-mail info@gezond-og.nl of via de website www.gezond-og.nl

Gezond Oost-Gelderland

Het burgerinitiatief Gezond Oost-Gelderland heeft als doel het bevorderen van duurzame- en nabije gezondheidszorg in onze regio. Dat wil zij bereiken door: samenwerkingen te stimuleren, draagvlak te bevorderen, informatie te verschaffen, ondersteuning te geven aan initiatieven die het voornoemde doel tot stand brengen, invloed uit te oefenen op overheden en instanties. Daarbij wordt het hele gebied als uitgangspunt genomen. Vooralsnog wil zij, gezien de recente ontwikkelingen, prioriteit geven aan de toekomst van de ziekenhuiszorg.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *